Universitat Rovira i Virgili

Treball Fi de Grau


►Característiques del TFG

Els plans d’estudi dels ensenyaments de grau de la Facultat d’Economia i Empresa (FEE), seguint la Normativa vigent en relació als ensenyaments universitaris, inclouen l’elaboració i defensa del Treball Fi de Grau (TFG). El TFG és obligatori per obtenir un títol de grau, té caràcter anual i un pes de 6 ECTS. Els estudiants que fan dos graus simultàniament o cursen un doble grau, han d’elaborar dos TFG.

El TFG consisteix en un treball autònom i individual que permet a l’estudiant mostrar de manera integrada els continguts formatius i les competències adquirides associades al títol de Grau. El TFG podrà elaborar-se en català, castellà o anglès.

El TFG pot ser realitzat i presentat per un/a únic/a estudiant o bé per un grup de dos/dues estudiants del mateix grau (i del mateix campus, quan l’ensenyament s’imparteixi en diferents campus).

Quan el TFG utilitzi dades, informacions o material d’ús restringit o sota secret industrial i/o comercial facilitat per una entitat col·laboradora, serà necessari signar un acord de confidencialitat entre la URV i l’entitat col·laboradora, segons el model que s’incorpora com a annex a aquesta normativa. En aquest cas, l’estudiant, el tutor/a, el tribunal d’avaluació i el coordinador/a del TFG hauran de respectar i complir les clàusules que incorpora l’acord de confidencialitat i signar l’annex a l’acord de confidencialitat.

El TFG es pot elaborar dins del programa d’Aprenentatge Servei (APS), combinant el procés d’aprenentatge de l’estudiant amb el servei a la comunitat a partir d’una necessitat real.

Pujar

►Normatives del TFG

Normativa Acadèmica de Grau i Màster, aprovada pel Consell de Govern.

Normativa de Matrícula de Grau i Màster, aprovada pel Consell de Govern.

Normativa de Treball de Fi de Grau de la FEE.

La FEE, amb l’objectiu de vetllar per la qualitat del TFG, estableix una normativa de TFG pròpia aprovada per la Junta de Facultat de la FEE. Desenvolupa la normativa marc de la Universitat Rovira i Virgili.

La gestió del TFG es descriu en el procés del Sistema Intern de Garantia de la Qualitat (SIGQ) de la FEE PR-FEE019 GESTIÓ DEL TFG utilitzant les plantilles definides en aquest procés. La preocupació per la millora contínua de la formació dels estudiants condueix al coordinador del TFG i l’equip deganal de la FEE a la definició de noves propostes de millora i a una revisió permanent d’aquest procés.

Pujar

►Matrícula i convocatòries del TFG

L'estudiant realitza la matrícula de l'assignatura TFG a l’aplicació d’automatrícula d’acord amb els requisits fixats a la Normativa Acadèmica de Grau i Màster de la URV i de la Normativa de TFG de la FEE.

En el moment de matricular el TFG, l'estudiant ha de tenir superats el nombre de crèdits que fixi la Normativa Acadèmica de Grau i Màster, actualment el 70% dels crèdits de l’ensenyament.

El TFG de la FEE té dues convocatòries, juny i setembre, en els períodes establerts al calendari acadèmic.

Primera convocatòria: juny. La primera convocatòria està fixada al calendari acadèmic al mes de juny. No obstant, l'estudiant pot sol·licitar l'avançament al gener de la primera convocatòria en els supósits i el procediment establerts a la Normativa de Matrícula de Grau i Màster.
El/la Responsable d'Ensenyament resol la sol·licitud i l'envia a la secretaria de la Facultat. En cas de no presentar cap sol·licitud, l'estudiant serà avaluat en primera convocatòria al juny.

Segona convocatòria: setembre. Els estudiants que no hagin superat l'assignatura en la primera convocatòria (bé al gener, bé al juny), es podran presentar a la segona convocatòria fixada al calendari acadèmic al mes de setembre. En qualsevol cas la segona convocatòria es realitzarà al setembre i no es possible avançar-la al juny.

El TFG de la FEE no es pot matricular en el període extraordinari de gener ni tampoc es possible sol·licitar convocatòria addicional.

Pujar

►Difusió de la informació sobre el TFG

En el calendari acadèmic de Grau de la FEE, aprovat per la Junta de Facultat, s’estableix el període de defensa dels TFG en les diferents convocatòries (1a convocatòria avançada al febrer, 1a convocatòria al juny, i 2a convocatòria al setembre) i es publica a la guia docent de l’ensenyament, disponible a través de la pàgina web del centre.

A l'inici del curs, el coordinador/a de TFG convoca els estudiants matriculats a l’assignatura a una sessió informativa presencial. La convocatòria es realitza via correu electrònic i també es publica al Moodle i a la web de la FEE. Durant aquesta sessió s’informa sobre els principals aspectes a tenir en compte en la gestió i realització del TFG.

Finalitzada la sessió, el coordinador/a publica al Moodle el material de la sessió informativa, juntament amb el calendari de lliurament i avaluació del TFG en cada una de les convocatòries (febrer, juny i setembre), on estan concretades, entre altres, les dates, horaris i llocs de lliurament del treball, dates de d’exposició del treball, de publicació de qualificacions i les plantilles de rúbriques d’avaluació.

Pujar

►Sol·licitud i assignació d'àmbit del TFG

A la pàgina web de la FEE, s’allotja l’aplicació informàtica TFGFEE per gestionar la sol·licitud i assignació posterior d’àmbits i tutors/es de TFG. En la sessió informativa presencial, el coordinador/a de TFG comunica el termini màxim per tal que els estudiants entrin a l’aplicació i validin el formulari de sol·licitud d'àmbit del TFG. Es disposa d’un formulari diferent per a cada un dels ensenyaments.

El formulari de sol·licitud d’àmbit inclou els àmbits en els quals els estudiants poden realitzar el TFG juntament amb els possibles tutors/es assignats a cada àmbit. L’estudiant ha d’emplenar i validar aquesta sol·licitud via web en la qual informa de les dades següents:

Dades personals del/s estudiant/s.

Ordre de preferència dels àmbits en els quals vol desenvolupar el TFG.

Si vol fer el treball de forma individual o en grup (2 estudiants).

Si vol elaborar i exposar el treball en anglès.

L’aplicació TFGFEE realitza l'assignació de l'àmbit tenint en compte la nota de l'expedient acadèmic, les preferències de l'estudiant i el nombre de treballs màxim per àmbit que han establert els departaments. En cas de treballs realitzats per dos/dues estudiants, es considera la mitjana de les notes d’ambdós/dues.

En el cas que l’estudiant no presenti la sol·licitud d'àmbit dins del període establert en cada curs acadèmic, s'haurà d'adreçar a la coordinació del TFG (tfg.fee@urv.cat) des d'on es farà una assignació d'àmbit directa d'entre els àmbits que han quedat disponibles.

Una vegada tancat el procés d'assignació, el coordinador/a de TFG informa els departaments del nombre d’estudiants/treballs que se'ls ha assignat en cada àmbit i posteriorment el director/a de departament assigna un tutor/a a cada treball dins de l'àmbit que se li ha assignat.

Finalment, el coordinador/a del TFG, envia un correu electrònic a cada estudiant amb un enllaç personalitzat a l’aplicació TFGFEE, on poden consultar l'assignació d'àmbit i tutor/a i si s’ha acceptat la sol·licitud d’elaboració i exposició del TFG en anglès. A partir d’aquest moment, l’estudiant ja pot contactar amb el seu tutor/a. El tema concret del TFG serà acordat entre tutor/a i estudiant. L’estudiant pot proposar un tema, tot respectant l’àmbit assignat. L'estudiant haurà d'elaborar el TFG dins de l'àmbit assignat o s'entén que renuncia a la tutorització, i se li assignarà la qualificació de zero en el percentatge corresponent a l'avaluació del tutor/a. En cap cas això implicarà l'assignació d'un altre àmbit i tutor/a. El tutor/a actuarà com a dinamitzador/a i facilitador/a de l’aprenentatge de l’estudiant, malgrat que la responsabilitat de l’elaboració i presentació del TFG és de l’estudiant.

Pujar

►Desenvolupament i lliurament del TFG

L'estudiant ha de lliurar, en temps i forma fixats al Moodle, tota la documentació relacionada en el document "Calendari i instruccións de lliurament i avaluació del TFG" disponible a l'espai Moodle. Aquest lliurament també permetrà la incorporació del seu TFG al repositori institucional de la URV. El dipòsit i visualització dels TFG al repositori segueix les pautes establertes a la normativa marc del TFG de la URV.

Els períodes de defensa del TFG es fixen en el calendari acadèmic de grau de la FEE, el qual s’incorpora a la Guia Docent. La defensa del TFG és pública i presencial i s’ha de realitzar en la mateixa llengua en què s’ha redactat el treball. La data, hora i lloc concret de la defensa de cada TFG es publica a l’espai Moodle.

Pujar

►Avaluació del TFG

L’avaluació del TFG correspon al tutor/a i a un tribunal d’avaluació, en les ponderacions que s’estableixin a la Guia Docent del TFG. La qualificació és sempre individual per a cada estudiant, tot i que el TFG s’hagi elaborat per un grup de dos/dues estudiants.

El tutor/a qualifica el treball seguint la plantilla de rúbriques d’avaluació per als tutors/es i introdueix la seva qualificació a la graella de qualificacions de l'aplicació TFGFEE.

El tribunal d’avaluació dels TFG està format per un president/a, un/a vocal i un secretari/ària, essent tots tres docents vinculats als departaments de Gestió d’Empreses i/o d’Economia de la URV que no hagin estat tutors/es dels estudiants que avaluïn. La qualificació atorgada pel tribunal és única i és acordada pels tres membres que el formen. El tribunal d’avaluació qualifica el treball i l’exposició de l’estudiant seguint la plantilla de rúbriques d’avaluació per al tribunal i el/la president del tribunal introdueix al Moodle la qualificació atorgada a cada estudiant.

El plagi (total o parcial) del treball implica la qualificació de Suspens.

El coordinador/a del TFG emplena les actes del TFG de cada convocatòria i ensenyament incorporant la qualificació final que consta a l'aplicació TFGFEE. En la data fixada en cada convocatòria, l'estudiant pot consultar la nota final al seu expedient acadèmic i la composició de la nota a l'aplicació TFGFEE.

Pujar

►Enquestes de satisfacció dels agents d'interès

En el procés del TFG es realitzen les enquestes i qüestionaris següents

Pel que fa als estudiants:

Qüestionari de satisfacció de la sessió informativa als estudiants.

Enquesta de satisfacció del desenvolupament del TFG

Per que fa als tutors/es que han tutoritzat treballs:

Qüestionari de satisfacció de la sessió informativa als tutors

Enquesta de satisfacció del tutor/a de TFG

Pujar